Eika Balansert
Fondet er et kombinasjonsfond av aksjer og rentepapir som investerer hovedsakelig i nordiske selskaper, og passer for deg som har et langsiktig perspektiv på sparingen din.

Fondet er et kombinasjonsfond av aksjer og rentepapir som investerer hovedsakelig i nordiske selskaper, og passer for deg som har et langsiktig perspektiv på sparingen din.
Eika Balansert er et internasjonalt kombinasjonsfond som investerer i aksjer og rentepapirer. Fondet investerer i aksjer som er notert på børs eller regulerte markedsplasser i Norge og Norden. Rentepapirene har varierende kredittrisiko og løpetid.
Fondet hadde en avkastning på -1,98 % i mars. Det er 2,28 % sterkere enn sin referanseindeks som består av 50 % VINX Benchmark Cap NOK NI og 50 % NORM.
Makro
Mars har som februar vært sterkt preget av usikkerhet rundt amerikansk politikk fremover. Både økonomisk og geopolitisk har utspillene vært mange og potensielle konsekvenser uoversiktlige. Det er ennå svært vanskelig å si med sikkerhet hvor dette vil lande, men aksjemarkedet har i større grad priset inn at Trump er villig til å bruke tariffer til mere enn å forhandle. Den økte troen på at omfattende tariffer blir innført har senket forventningene til fremtidig økonomisk vekst og dermed inntjeningsforventningene til mange selskaper. Det er tydelig at den nye amerikanske administrasjonen ønsker å senke underskuddet på statsbudsjettet betydelig. Dette vil gi mindre stimulans til den amerikanske økonomien og dermed lavere vekst kortsiktig. Europeiske børser har gjort det langt bedre enn amerikanske så langt i år etter lang tid med motsatt utvikling. Aksjemarkedene håper at en mer offensiv europeisk finanspolitikk med fokus på investeringer og opprustning vil øke veksten. En mulig fredsavtale i Ukraina kan også på litt sikt senke energiprisene for Europa.
Oljeprisen steg med om lag 5 USD i mars mye drevet av økt geopolitisk risikopremie. USA vil gjerne få på plass en ny atomavtale med Iran, men Iran ønsker ikke å forhandle direkte med USA. Iran har anriket mye uran i løpet av de siste årene, noe som øker mulighetene for å utvikle atomvåpen. Skulle det komme til en militær konflikt her er utfallsrommet på oljepris svært stort. Konflikten på Gaza har dessverre også eskalert i det siste.
Lange renter i USA fortsatte noe ned mars drevet av at økonomien skal avkjøles. All usikkerhet rundt global handel og tegn til at amerikansk konsum avtar har styrket håpet om ytterligere rentekutt fra FED. Problemet er at inflasjonen holder seg fremdeles godt over målet på 2 % så dette blir en vanskelig balansegang.
Kronen styrket seg om lag 5 % mot USD og 4,5 % mot EUR i løpet av mars. Så langt i år har kronen styrket seg med 8 % mot USD og 5 % mot EUR.
Norge
Kongsberggruppen ledet nok en gang an på Oslo Børs og endte opp over 12 % i mars. Vi ønsker å gjøre folk oppmerksomme på at Kongsberg Gruppen er 50 % forsvar og 50 % «andre ting» (som propeller til båter, broteknologi til skip og så videre). Denne sistnevnte avdelingen som ikke leverer forsvarsmateriell kalles for «Kongsberg Maritime», KM. Dersom vi gir den forretningen samme prising som andre maritime tilbydere i markedet og skiller ut denne delen – finner vi at Forsvarsdelen av Kongsberg handler på 50 ganger inntjening for 2025. Det tilsvarer en premium på 25 % til andre forsvarsselskaper i Europa. Vi syntes dette er en for høy pris å betale, og har begynt å redusere eksponeringen forsiktig. Vi er ydmyke til at de kan øke produksjonskapasiteten på forsvarsmateriell utover det markedet forventer, men ønsker å se at de får det til i praksis før vi øker eksponeringen igjen.
Oljeprisen har holdt seg relativt stabil hittil i år, men det er store krefter som drar i hver sin retning. For det første venter man økt BNP i Eurosonen dersom det kommer en fredsavtale på plass – som igjen vil gi økt oljeetterspørsel. På den andre siden har vi toller og tariffer fra USA som kan redusere etterspørsel etter varer fra Europa inn i USA – dette vil gi redusert etterspørsel. På tilbudssiden har vi USA og Iran konflikten på den ene siden – som kan ende med at Iran ikke klarer å opprettholde dagens produksjonsnivå – og tilbud av olje svekkes. På den andre siden har vi OPEC som har begynt å fase inn fat til markedet igjen – som gir økt tilbud av olje. Oljeprisen endte opp 5 dollar i mars. Aksjemarkedet responderte med å sende olje- og gasselskapet Aker BP opp 7,3 1% som følge av dette.
Storebrand steg 8,58 % i mars. Aksjen falt markant i februar da de la frem tall for fjerde kvartal 2024, men disse var basert på en del engangseffekter. Storebrand er også i mindre grad påvirket av mulige handelskriger og amerikansk politikk. Finansaksjer generelt har vært veldig sterke i mars.
Etter kapitalmarkedsdagen til Schibsted i november 2024 har selskapets ledelse brukt mye tid på å justere ned markedsforventningene i det korte bildet. I midten av mars hadde selskapet en felles call med markedet der de resatte forventningene helt for første kvartal 2025, samt helåret 2025. Denne korreksjonen gikk ut på at de ser lavere annonseinntekter enn ventet som et resultat av at de har solgt News-Media forretningen sin til Blommenholm Industrier. Vi mener nå at inntjeningsforventningene virker fornuftige og at aksjehistorien blir positiv fremover. Kortsiktige svingninger i salgsvolum vil kunne forekomme over tid, men dette er et selskap med monopolmakt som skal kunne løfte prisene over 15 % hvert år i «evig» tid. De kortsiktige nedjusteringene av inntjeningsestimatene sendte Schibsted ned 9,74 % på børs i mars.
Novo Nordisk var den største negative bidragsyteren, med en nedgang på hele 28 % målt i norske kroner. Nedgangen skylles flere ting, men fellesnevneren er økt usikkerhet. Det er nå større usikkerhet rundt inntjeningsveksten i 2025 etter at veksten i nye resepter har overrasket negativt gjennom første kvartal. Det er i tillegg stor usikkerhet om legemiddelssektoren vil bli pålagt noen form for straffetoll fra Trump. Til sist har helseminister Robert F. Kennedy i USA skapt betydelig usikkerhet i sektoren, blant annet gjennom å foreslå et forbud for markedsføring direkte mot forbrukere
Norden
Forsvarsselskapet Saab var den sterkeste bidragsyteren i porteføljen i mars. Aksjen var opp 23 % målt i norske kroner på bakgrunn av forventninger om økte forsvarsinvesteringer i Europa. Den nye regjeringen I Tyskland har annonsert at forsvarsinvesteringene skal øke til rundt 3,5% av BNP, en betydelig økning fra dagens nivå. Andre land, inklusive hjemmemarkedet Sverige, har også planer om betydelige investeringer fremover. Kongsberg-aksjen ble også løftet (+12 %) av denne økning i forventet etterspørsel.
Bankene fortsatte å være trygge havner i børsuroen og porteføljeselskapene DNB (+5,4 %) og Nordea (+2,8 %) gjorde det sterk sammenlignet med børsen. Utsiktene for de nordiske økonomiene fortsetter å være robuste, og bankene er ikke direkte påvirket av tariffer. Skadeforsikring blir også vurdert som en trygg havn, og Sampo (eier av If Skadeforsikring) handlet opp 2 %.
På den negative siden var Novo Nordisk den største negative bidragsyteren, med en nedgang på hele 28 % målt i norske kroner. Nedgangen skylles flere ting, men fellesnevneren er økt usikkerhet. Det er nå større usikkerhet rundt inntjeningsveksten i 2025 etter at veksten i nye resepter har overrasket negativt gjennom første kvartal. Det er i tillegg stor usikkerhet om legemiddelssektoren vil bli pålagt noen form for straffetoll fra Trump. Til sist har helseminister Robert F. Kennedy i USA skapt betydelig usikkerhet i sektoren, bland annet gjennom å foreslå et forbud for markedsføring direkte mot forbrukere. Eika Norden har i det siste hatt en posisjon i Novo Nordisk som tilsvarer vekten i referanseindeksen.
På den negative siden handlet også mange industriselskaper svakt på forventning om økte tollsatser fra USA. Selskaper som Volvo (-12,4 %), Hexagon (-12,7 %) og Konecranes (-14,8 %) vil alle være eksponert hvis veksten svekker seg, men vi vurderer dem ikke som spesielt utsatte i et scenario med høyere toll.
Norske kredittobligasjoner ga god avkastning også i mars, til tross for økt markedsuro i internasjonale aksjer og kredittobligasjoner. Etter høyere inflasjonstall valgte Norges Bank å ikke redusere styringsrentene denne måneden og forventer nå at første rentekutt kommer i andre halvår.
Vinnere
Kongsberg Gruppen +12,38 %
Storebrand +8,57 %
Equinor ASA +8,26 %
Tapere
Novo Nordisk A/S -27,86 %
Schibsted ASA-B - 9,74 %
Norsk Hydro ASA - 9,5 %
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.