Hopp til innholdet

Hvorfor sendte Geir Magne Tjåland brev til finansministeren?

Sparebankutvalgets nye forslag kan få store konsekvenser for norske sparebanker og deres kunder. Vår administrerende direktør, Geir Magne Tjåland, har derfor sendt et brev til finansminister Jens Stoltenberg for å uttrykke vår bekymring.

Geir Magne Tjåland står ved postkasse klar for å sende brev til Finansminister Jens Stoltenberg.

Sparebankutvalgets forslag: Hva betyr det?

Sparebankutvalget har foreslått å fjerne muligheten for norske sparebanker til å utbetale kundeutbytte og å endre kapitalstrukturen for å oppfylle europeiske kapitalkrav.

Forslaget om å avvikle kundeutbytte har møtt motstand fra flere hold, inkludert her i Jæren Sparebank. Administrerende direktør Geir Magne Tjåland har uttrykt bekymring for at dette vil svekke sparebankenes rolle i lokalsamfunnene og redusere konkurransen i banksektoren. Han påpeker at muligheten til å dele overskuddet med kundene er spesielt viktig i en tid hvor mange familier opplever økonomisk press på grunn av økte levekostnader.

Sparebankutvalget mener at kundeutbytte er konkurransevridende, og at dette derfor må avskaffes. I tillegg til å fjerne kundeutbytte, foreslår utvalget også endringer i kapitalstrukturen til sparebankene. Dette inkluderer forenkling av reglene for egenkapitalbevis og tilpasning til europeiske kapitalkrav. Målet er å sikre at sparebankene oppfyller kravene til ren kjernekapital og opprettholder sin soliditet.

Samlet sett kan disse forslagene føre til en økt konsentrasjon i banksektoren, noe som kan redusere konkurransen og svekke sparebankenes unike posisjon i det norske finansmarkedet. Det er derfor viktig å nøye vurdere konsekvensene av disse endringene for både bankene og kundene.

Ja, det blir kundeutbytte i år

Årets kundeutbytte påvirkes ikke av saken og blir utbetalt som normalt. 
Geir Magne Tjåland sender brevet.

Spørsmål og svar

Kundene bidrar til bankenes overskudd med innskudd og lån. Kundeutbytte er overskuddsdeling. Da er det kjekt for oss å kunne dele noe av overskuddet med våre kunder.
Nei, kundeutbytte kommer i tillegg til gaver til allmennyttige formål. Vi deler ut betydelige gavebeløp gjennom sparebankstiftelsene Jæren og beløpene er ikke påvirket av innføringen av kundeutbytte. Bare i 2024 ble det betalt ut 50 millioner til sparebankstiftelsene som går til gaveformål. Sammenlignet med andre banker i vår region deler vi en større andel av vårt overskudd til gaver til allmennyttige formål.
Ja, det deles ut kundeutbytte i 2025 basert på opptjening i 2024. Dette skjer etter samme modell som tidligere år. Informasjon om årets kundeutbytte finner du her.
Dette er foreløpig uavklart. Sparebanklovutvalget har anbefalt at man avskaffer muligheten for å dele ut kundeutbytte, men det er mange som jobber hardt for at bankene fremdeles skal kunne dele av overskuddet sitt med sine kunder.
Det er ikke mulig å si sikkert når det blir tatt stilling til dette. Utredningen er overlevert regjeringen v/finansministeren og fristen for andre til å gi innspill til utredningen gikk ut den 3. februar. Ved en rask prosess så vil man ha en konklusjon allerede før sommeren.

Banker som er organisert som aksjesparebanker må få aksjonærenes samtykke til å redusere utbyttet til eierne for å kunne dele overskuddet med kundene. Per dags dato er det ingen aksjesparebanker som deler overskuddet med kundene.

Nei, kundeutbytte = overskuddsdeling. Kundeutbytte er en måte å dele overskudd med kundene og er uavhengig av bankens betingelser på lån og innskudd. En sammenligning av alle banker på Oslo Børs per 3. kvartal 2024 viser at banker med kundeutbytte har lavere utlånsrente enn banker uten kundeutbytte. Tilsvarende gjelder for innskudd der banker med kundeutbytte har høyere innskuddsrente enn banker uten kundeutbytte.