
Slik kjenner du igjen og forhindrer smitte av blåtunge
Sykdommen blåtunge herjer i det norske landbruket. Den rammer drøvtyggere som kyr og sauer ved å gjøre de infertile eller drepe dem. Så langt har sykdommen gjort skader for flere millioner kroner.
Om du har mistanke om blåtunge eller det blir påvist hos deg, må du melde fra til Mattilsynet med en gang. Da er du også pliktet til å gjennomføre strakstiltak.
Slik smitter sykdommen
Sykdommen smitter fra dyr til dyr gjennom insektarten sviknott, sæd eller sprøyter som har blitt brukt på smittede dyr. Blåtunge smitter ikke mennesker, men mennesker kan ta med seg smittebærende knott fra en gård til en annen og spre sykdommen videre. Derfor er det viktig at du følger gode prosedyrer for renhold.
Slik kan du forebygge sykdommen
Det viktigste du kan gjøre er å vaksinere alle dyrene dine om vaksinen er tilgjengelig i området ditt. Om du ikke kan vaksinere hele besetningen, bør du prioritere å vaksinere avlsdyr. I de mest utsatte områdene anbefaler helsetjenesten for sau og storfe å vaksinere alle dyr som skal slippes på beite. Du finner en oppdatert oversikt over de rammede områdene og vaksinesonene på Mattilsynet sine sider.
Dette bør du gjøre med smittede dyr
Det viktigste du kan gjøre med syke dyr er å sette dem innendørs, borte fra de friske dyrene, slik at de ikke kan spre smitte videre.
Slik kan forsikringen hjelpe deg om du blir rammet
Om besetningen din er forsikret for sykdom hos oss dekker vi driftstap og død om dyrene dine blir rammet.