Hopp til innholdet
kvinne med kaffekopp
Boliglån for unge

Hvor mye kan jeg låne?

Før du starter jakten på drømmeboligen, må du ha finansieringen i orden. Lurer du på hvor mye du kan låne? Vi hjelper deg. Her får du en guide som hjelper deg fra start til slutt.

Klar for å kjøpe bolig?

Før du kaster deg ut i boligjakten, er det viktig å vite hvor mye du kan låne. Første skritt er å skaffe et finansieringsbevis. Finansieringsbeviset er en bekreftelse fra banken som viser hvor mye du kan låne basert på din økonomiske situasjon. Med et finansieringsbevis i hånden, er du klar til å delta i budrunder.

Skaff deg et finansieringsbevis her.

Hvor mye boliglån kan jeg få? 

Når vi vurderer hvor mye du kan låne til bolig, ser vi på hele din økonomiske situasjon, inkludert din inntekt, utgifter, og fremtidige forpliktelser. Vi vurderer også din betalingsevne og betalingsvilje, samt dine betalingsvaner og eventuelle betalingsanmerkninger. Ditt lånebeløp vil også avhenge av boligverdien og din tilgjengelige egenkapital. For eksempel kan du låne opptil fem ganger din brutto årsinntekt, inkludert all eksisterende gjeld som kredittkort og studielån 

Dette vil vi se på for å vurdere hvor mye du kan få i boliglån:

  • Din lønn

    Som hovedregel kan du totalt låne opp til fem ganger din brutto årsinntekt, inntekten din beregnet før fradrag og skatt. Dette inkluderer all gjeld som kredittkort, studielån, billån. For eksempel, med en årslønn på 500 000 kroner, kan du låne opptil 2 500 000 kroner.
  • Egenkapital 

    Egenkapital er penger som du har oppspart til bolig, den delen av boligens pris du selv finansierer. Vanligvis kreves det minimum 15 % egenkapital når du kjøper bolig og trenger boliglån. Har du ekstra sikkerhet, som for eksempel i annen eiendom, kan dette kravet justeres.
  • Annen gjeld

    All gjeld du har vil bli tatt med i beregningen. Dette inkluderer kredittkort, studielån, billån og annen gjeld.

  • Betalingsvilje 

    Din generelle økonomiske situasjon vurderes for å sikre at du har evnen til å betjene boliglånet over tid. Vi ser på hvordan det står til med økonomien din.

    Når vi vurderer låneevnen din, må vi også forholde oss til utlånsforskriften. Alle banker i Norge må følge denne forskriften, som gir føringer for hvor mye du kan ha i boliglån.

Hvor mange ganger inntekt kan jeg låne? 

Utlånsforskriften sier at du som låntaker kan låne totalt fem ganger inntekten din. Dette gjelder alle typer lån inkludert kredittkort, studielån, billån og lignende. For eksempel: Tjener du 500 000 kroner i året, kan du maksimalt låne 5 x 500 000 = 2 500 000 kroner.

Om dere er to personer som skal ha boliglånet sammen, teller begge inntektene. Hvis den ene tjener 450 000 kroner og den andre 500 000 kroner, kan dere maksimalt låne 4 750 000 kroner. Husk at all gjeld teller i beregningen. Har du for eksempel et kredittkort med en ramme på 20 000 kroner, vil det telle med i beregningen.

Sjekk ut vår boliglånskalkulator som gir deg en rask oversikt på hvor mye du kan låne.

Jeg mangler egenkapital - hva kan jeg gjøre? 

Hvis du mangler egenkapital, kan du få hjelp av en kausjonist. En kausjonist, ofte foreldre med eiendom, gir en garanti ved å stille sin egen bolig som sikkerhet for ditt boliglån. Det er viktig at både du og kausjonist er innforstått med ansvaret dette innebærer, snakk med oss for å få en oversikt over hva det innebærer å være kausjonist. Vi hjelper deg å finne den beste løsningen som passer deg.

Mellomfinansiering - Når du kjøper før du selger

Hvis du planlegger å kjøpe ny bolig før du har solgt nåværende bolig, kan mellomfinansiering være en god løsning. Mellomfinansiering er et kortsiktig lån som hjelper deg å overta ny bolig inntil du mottar oppgjøret fra din nåværende bolig.

Hvordan kommer jeg i gang?  

Vi er her for å hjelpe deg mot målet om ditt nye hjem. Å skaffe deg finansiering trenger ikke å være komplisert. Er du klar til å ta det første steget? Skaff deg finansieringsbevis her.

Din boligdrøm kan være nærmere enn du tror. 

Hvor mye boliglån kan jeg få?

For å forstå hva du kan låne, ser vi på inntekten din, eksisterende gjeld og andre økonomiske forpliktelser under ett. Vi vurderer også om du kan klare å betjene boliglånet over tid, og tåle eventuelle renteøkninger og økte matvarepriser. Slike prisøkninger kan påvirke betalingsevnen din, og dette er også med i beregningen på hvor mye boliglån du kan få.

Boligguiden

Det er mye å tenke på når du skal kjøpe, bytte eller selge bolig. Vi gir deg steg-for-steg oversikt over hva du bør tenke på både før, underveis og etter kjøp av bolig.